Piilotyöpaikat kesäksi

Kesä lähestyy, ja on aika alkaa miettiä kesätöitä. Netistä löytyy paljon avoimia työpaikkoja, mutta paljon puhutaan piilotyöpaikoista. Avoimiin työpaikkoihin tulee aina paljon hakemuksia ja on tärkeä miettiä kuinka erottautua muista työnhakijoista. Tässä vinkkejä piilotyöpaikkojen etsimiseen: 

Työnhaku messut  

Helmikuussa järjestetään Joensuussa ja lähikunnissa Pestuu messut, joissa on lukuisia paikallisia työnantajia kertomassa työllistymismahdollisuuksista. Vastaavia tapahtumia järjestetään esimerkiksi myös kunnissa, kouluilla ja Luotsilla. Tutustu paikallisiin tapahtumiin ja päätä mistä sinä tavoittaisit sinulle sopivat työpaikat.

Kuinka valmistua työnhaku messuille? 

  1. Tee cv ja laita siihen kuvasi, näin yritys yhdistää helpommin cv:n sinun kanssasi käytyyn keskusteluun messuilla. Tarkista myös, että puhelinnumerosi on oikein. Tulosta useampi cv mukaasi. 
  2. Pukeudu siististi ja huolehdiettä cv:t pysyy suorina repussasi, näin annat itsestäsi huolitellun vaikutelman. 
  3. Vieraile yrityksien ständeillä, jotka voisivat olla mahdollisia työnantajiasi. 
  4. Ole reipas oma itsesi ja kysele työmahdollisuuksista. 
  5. Opettele kertomaan minkä tyylistä työtä olet etsimässä, ja millaista osaamista sinulla on. Työnantajien tapaaminen on kuin minityöhaastattelu. 
  6. Ständillä erotut parhaiten muista hakijoista keskustelemalla. Kysele työpaikoista ja kerro itsestäsi. Kysy kuinka haku etenee, riittääkö että jätät cv vai laitatko hakemuksen sähköisesti. 
  7. Muista messujen jälkeen olla yhteyksissä yrityksiin, joiden kanssa olit puheissa. Viittaa viestissäsi käytyihin keskusteluihin. 

Yritysvierailu koululla 

Kouluilla yritykset käyvät kertomassa toiminnastaan. Kuuntele itseäsi koskevat esitykset huolella, ja mieti voisiko heillä olla tarjota sinulle töitä. Esityksen jälkeen koulukaverit ryntäävät tauolle, niin on sinun aikasi erottautua muista. Käy kysymässä olisiko yrityksellä tarvetta kesätyöntekijöille. Vaikka kysymään meneminen jännittäisi, niin tästä eteenpäin keskustelu varmasti menee sujuvasti eteenpäin, vaikein vaihe on aloittaminen. Jos työpaikkamahdollisuuksia olisi, niin selvitä mitä kautta voisit laittaa hakemusta/cv:tä. 

Sosiaalinen media 

Kannattaa hyödyntää sosiaalisen median voima, siellä jopa sadat ihmiset lukevat kirjoittamasi tekstin siinä ajassa, kun olisit vasta soittanut yhdelle potentiaaliseen yritykseen. Voit tehdä omalla sometililläsi ilmoituksen, että etsit töitä tai jaat kuvat cv: stäsi. (jätä vain numerosi ja sähköpostisi, mutta ota osoitetiedot pois.) Tätä voit sitten pyytää sukulaiset ja tuttavat jakamaan. Facebookissa löytyy myös paikkakunnan omia työpaikkailmoitus ryhmiä, kuten ”Työtä tarjolla/ Pohjois-Karjala”. Sieltä voit selailla avoimia paikkoja tai kertoa millaista työtä olet etsimässä ja mitä osaamista sinulla on. Tämän lisäksi voit myös miettiä olisiko aika luoda LinkedIn profiili ja laittaa sinne postausta työnhaustasi. 

Pelkällä osaamisella ei työpaikkaa saa, vaan positiivinen asenne ratkaisee.

Tässä kolme kanavaa, joiden kautta pääsee kiinni piilotyöpaikkoihin. Näitä tilanteita tulee jokaiselle vastaan, ja monesti messuilla ja yritysvierailuilla käydään osana opintoja, on siis sama ottaa kaikki hyöty irti, kun paikalla joka tapauksessa tulee olla. Kun jokaisessa näistä tilanteista heittäytyy ja rohkeasti alkaa tekemään, niin erottautuu varmasti edukseen muista nuorista hakijoista. Pelkällä osaamisella ei työpaikkaa saa, vaan positiivinen asenne ratkaisee. Valitsitpa minkä tahansa näistä reiteistä, niin osoitat oma-aloitteisuutta, rohkeutta ja sitoutumista työnhakuun. Eikä mikään estä hyödyntämästä kaikkia kolmea tapaa, näin pääset ensi kesänä työskentelemään entistä varmemmin! 🙂