Ulkona sataa ja tuuli vei mennessään myös sinun työvuorot?

Viimeaikaiset vaihtelevat säät ovat varmasti peruuttanut monen kausityöntekijän jo sovittuja työvuoroja. Kun työpiste on sään armoilla, jokainen kyllä ymmärtää, että sateessa on turha koittaa myydä mansikkaa tai jäätelöä. Mutta tarkoittaako tämä, että työnantaja voi perua vuorot tuosta noin vaan?

Kesä- ja kausityöntekijöitä koskee samat työehtosopimukset ja työaikalaki, kuin kaikkia muitakin työntekijöitä. Jos ennalta sovittu työvuoro peruuntuu, on työntekijällä oikeus saada vuorosta saamatta jäänyt palkka joka tapauksessa.

Huolehdi aina, että:

  • Sinulla on voimassa oleva kirjallinen työsopimus työsuhteen alusta asti.
  • Työvuorot on merkitty yrityksen virallisiin työvuorolistoihin.
  • Pidä itse kirjaa omista vuoroista ja tarkista, että kaikki tunnit löytyvät palkkakuitista.
  • Pyydä apua asioista enemmän tietävältä, jos et itse ole varma onko kaikki mennyt oikein.
  • Jos huomaat puutteita palkkakuitissa, niin kysy esimieheltä onko palkan maksussa tapahtunut vahinko. Jos ei, niin edellä mainittujen kohtien ollessa kunnossa, sinulla on silti oikeus pyytää palkka peruuntuneilta vuoroilta maksettavaksi.

Aina rahasta puhuminen ei ole helppoa, mutta siinäkin harjoitus tekee mestarin. Vaikka kesätyöntekijänä voi tuntua hankalalta kysellä omia oikeuksia pidempään työelämässä olleilta, niin siinä tilanteessa fiksuin on se joka noudattaa sovittuja asioita ja lakeja.