Työhakemus, osa 2: työhakemuksen kirjoittaminen
Edellisessä työhakemusta koskevassa blogipostauksessamme kirjoitimme työhakemuksen suunnittelemisesta. Kun olet lukenut työpaikkailmoituksen huolellisesti ja hahmotellut hakemuksesi sisällön, kirjoittaminen on huomattavasti helpompaa. Seuraavaksi kerromme sinulle vinkkejä, joita voit hyödyntää työhakemuksen kirjoittamisessa.
1) Pohdi, millaista osaamista voit tarjota yritykselle. Työpaikkailmoituksessa hakijalta edellytetään tietynlaista osaamista. Mieti, miten taitosi vastaavat työnantajan vaatimuksia.
2) Älä vähättele itseäsi, vaan korosta vahvuuksiasi. On tärkeää, ettet vähättele kykyjäsi ja taitojasi. Jos ominaisuutesi eivät täysin vastaa työnantajan vaatimuksia, älä anna sen vaikuttaa. Sen sijaan kerro rohkeasti, miksi juuri sinä olet sopiva haettavaan työtehtävään.
3) Mieti, mitä haluat kertoa itsestäsi. Hakemus on rakenteeltaan lyhyt ja informatiivinen, joten älä kerro kaikkea. Keskity kuvailemaan työhakemuksessa sitä, millaista etua työnantaja saisi palkatessaan sinut, älä sitä, mitä itse saisit tästä työstä.
Älä kerro itsestäsi näin: ”Olen Pekka. Olen suorittanut rakennusalan tutkinnon.” Voit kertoa saman asian myös tällä tavalla: ”Olen Pekka, rakennusalan tutkinnon suorittanut tekijä, jolta löytyy 10 vuoden kokemusta kaivu- ja pyöräkoneiden kuljettamisesta, sekä erilaisista maansiirron tehtävistä.”
4) Pyri eroon kliseistä, ja tuo konkretiaa esille. Työhakemus ei ole tyhjentävä luettelo hakijan vahvuuksista ja taidoista. Perustele esimerkkien avulla, kuinka vahvuutesi ja taitosi näkyvät käytännössä.
Älä käytä hakemuksessasi ilmaisua ”Olen reipas ja tunnollinen työntekijä.” Sen sijaan voit kertoa saman asian seuraavanlaisesti: ” Olen reipas ja tunnollinen työntekijä, sillä pyrin tekemään työni parhaan osaamiseni mukaan, ja otan mielelläni vastaan uusia haasteita.”
5) Älä tee työhakemuksestasi liian pitkää. Kirjoita hakemuksesi mahdollisimman lyhyesti ja tiiviisti, jottei tekstistä tule rönsyilevää. Suositeltu pituus hakemukselle on yksi A4-sivu.
Muistathan, että voit aina kääntyä minun tai muiden tiimiläisten puoleen työhakemuksen kirjoittamiseen liittyvissä asioissa. Autamme mielellämme sinua!
Lue aikaisemmin julkaistu osa 1
Takaisin blogilistaukseen