Työehtosopimus, tuo työelämän raamit ohjeistava monisivuinen viidakko

Mikä on työehtosopimus?

Työehtosopimuksissa eli TES:ssä sovitaan alakohtaisista työnteon vähimmäisehdoista. Näitä tulee niin työnantajankuin työntekijän noudattaa. TES on pakottava, joten työsopimuksissa ei voida sopia työntekijän kannalta huonommista työehdoista. Tämän takia on tärkeää, että työntekijä tietää oman käytössä olevan työehtosopimuksen ja osaa etsiä sieltä tarvittavat tiedot.

Monikymmensivuinen TES on täynnä tekstiä, jota on varmasti raskas lukea. Ensimmäisillä sivuilla on sisällysluettelo, jonka käyttö kannattaa ottaa haltuun. Siitä on nopea yhdellä silmäyksellä tarkastaa, miltä sivulta etsimäsi tieto löytyy. Ei siis tarvitse selata läpi koko opuksen sisältöä tietyn tiedon löytämiseksi. Myös sanallista hakua on mahdollisuus käyttää tietokoneella TES:iä selatessa. Yhdellä haulla löytää kaikki lauseet koko TES:istä, jotka hakemasi sanan sisältävät. Tätä hyödynnän itse paljon omassa työssäni.

Tärkeät asiat omasta työehtosopimuksesta

Yleisimmät asiat, joita saatat tarvita tarkistaa työehtosopimuksestasi ovat:

  • työaika
  • palkka
  • vuorolisät
  • ylityöt
  • sairauslomien maksaminen
  • työajan lyhennys/pekkaset

Kun kirjoitat uutta työsopimusta, muista tarkistaa noudatettava TES ja perehtyä sen pääkohtiin. Mikäli huomaat työsuhteesi aikana epäkohtia tai ristiriitoja työehtojen ja työehtosopimuksen välillä, ota yhteyttä omaan esimieheen tai luottamusmieheen selvittääksesi asia. Työntekijäliitot ovat neuvotelleet työehdot, joista sinulla on työntekijänä oikeus pitää kiinni.

Takaisin blogilistaukseen

Palvelemme: ma-pe 8-16
Puhelin: 0400 167 965
Sähköposti: toimisto@ehtahenkilostopalvelut.fi
Osoite: Salpakatu 2 A, 80100 Joensuu